Resultaten en learnings mobiliteitsprojecten in Houten leidt tot nieuwe fietsactie

By 23 mei 2023mobiliteit, nieuws

Vandaag zijn de resultaten van de mobiliteitsprojecten in Houten bekendgemaakt. De gemeente heeft 31 werkgevers in de analysefase betrokken en het reisgedrag van meer dan 3.600 medewerkers in kaart gebracht. Dit leidde tot 3 vervolgacties die een half jaar gedraaid hebben; een e-bikeproef, een fietschallenge voor meer groen langs de fietsroutes en een certificaat Fietsvriendelijke Werkgever.

Uit de e-bikeproef en de fietschallenge blijkt dat 46 medewerkers hebben deelgenomen en samen bijna 8.000 kilometer hebben gefietst. Hiermee hebben zij 16 m2 aan bloemperkjes bij elkaar gespaard, die binnenkort geplant zullen worden in Houten. Vijf bedrijven hebben zich aangemeld voor het certificaat Fietsvriendelijk werkgever, waarvan er inmiddels 3 een certificaat hebben verdiend.

“We hebben gezaaid, de contacten met de bedrijven zijn gelegd en we weten elkaar te vinden. Nu moeten we doorpakken.” 

Hoewel de projectgroep meer had verwacht van de aantallen, zijn we ook realistisch. Deze manier van samenwerken was nieuw en er zijn belangrijke lessen geleerd.

Zo weten we nu dat het belangrijk is om de werkgevers snel aan te haken en dat de communicatie van de acties meer gericht moet zijn op werknemers. Ook is gebleken dat de timing niet goed was. De zomervakantie maakte de communicatie minder effectief en het najaar drukte op de deelnamecijfers voor de fietsacties. Ook hebben we geleerd dat de organisatie van vervolgacties en ondersteuning aan bedrijven beter kan.

De samenwerking tussen partijen in het project wordt als zeer positief ervaren. Daarom gaan we door, onder het motto: ‘één poging is geen poging’.

We hebben de gesprekken met betrokkenen en geleerde lessen vertaald naar een nieuw fietsstimuleringsproject om medewerkers in Houten in het zadel te krijgen! Met deze actie kunnen bedrijven hun medewerkers gratis e-bikes aanbieden om zo te ervaren hoe fietsen van en naar het werk bevalt. Ook is er een Ikfiets app waarmee medewerkers punten sparen iedere keer als zij fietsen. Deze punten kunnen ze inwisselen voor kortingen en mooie prijzen.

Op 31 mei 2023 is de kickoff van deze actie! Op het Rondeel aan de Hoofdveste 10 staan promoteams met de nieuwste e-bikes, een virtual experience en alle informatie over deze actie.

We hebben maximaal 40 e-bikes beschikbaar en worden op aanvraag ingepland.
Werk je op één van de 4 deelnemende bedrijventerreinen én wil je gratis 2 weken gebruik maken van een e-bike voor je woon-werk rit? Stuur dan vanuit je zakelijke e-mailadres een e-mail aan fiets@goedopweg.nl. Zij sturen je de link naar het reserveringssysteem. Let op: op=op!